
לפעמים נפח המטען להובלה ימית ממלא בקלות את הנפח של מכולה ולפעמים נפח המטען פחות ממכולה, שירות הובלה ימית למטענים חלקיים מציע את האלטרנטיבה הטובה ביותר.
לא תמיד ברור אם עדיף לשלוח את המטען בשירות מכולה מלאה או בשירות מטענים חלקיים.
אז איך מחליטים? הנה כמה טיפים שכדאי לקחת בחשבון לפני שמחליטים באיזה שירות להשתמש.
מה ההבדל בין שירות מכולה מלאה לשירות מטענים חלקיים?
בשירות הובלה מכולה מלאה (FCL-Full container Loaded) –המשלח מוביל לספק מכולה ריקה, הספק מעמיס את המטען למכולה, לאחר מכן המכולה מועברת לנמל לצורך שליחתה לנמל היעד, בנמל היעד המכולה נפרקת מהאונייה לנמל. ולאחר שחרור מהמכס, המשלח מוביל את המכולה למקבל, לפריקת הסחורה – לאורך כל מסע ההובלה, הסחורה נשארת בתוך המכולה.
בשירות הובלה ימית למטענים חלקיים – (LCL – Less Container Load) – המשלח אוסף את המטען מהספק ומעביר למחסן מיוחד (CFS Container Freight Station –), במחסן זה ממכילים את המטען שלכם יחד עם מטענים של שולחים אחרים, לתוך מכולה הנשלחת לנמל היעד. בנמל היעד המכולה נפרקת מהאונייה לנמל. ומועברת למחסן, לפריקה ומיון המטענים שנשלחו. לאחר שחרור, המשלח מוביל את הסחורה במשאיות למקבל.
האם יש כלל פשוט – מתי עדיף מכולה מלאה או מטען חלקי?
לפני משבר הקורונה, כאשר מחירי ההובלה היו מאוד נמוכים, מנהלי שרשרת האספקה השתמשו ב"כלל אצבע": אם נפח המטען מעל 15 מ"ק, אז עדיף לשלוח מכולה. ואם פחות, אז צריך לשלוח כמטען חלקי.
בעידן הנוכחי של מחסור במקום באוניות, עומסים וצפיפות בנמלים. ומחירים המטפסים כלפי מעלה ושוברים שיאים שכמותם לא ראינו עוד.. כבר אין כללים פשוטים.
מנמלים מסוימים בסין, יש חוסר בציוד מכולות 20 רגל. ולכן לפעמים עדיף לשלוח דווקא בשירות חלקי. אז אם יש לכם מטען מעל 15 מ"ק – אל תניחו הנחות, בקשו מהמשלח הצעת מחיר להובלה בשירות מטענים חלקיים ומכולה מלאה.
השוואה בין מכולה למטען חלקי
מבחינת העלויות:
עלות הובלה ימית למכולה היא קבועה – ככל שתכניסו יותר נפח של המטען שלכם, העלות הממוצעת עבור כל מוצר/יחידה בהובלה תהיה נמוכה יותר. במכולה מלאה, עלויות של טעינה ופריקת הסחורה, מבוצעת ע"י המחסן השולח/מקבל.
עלות הובלה ימית למטען חלקי – מתומחרת לפי שני חישובים, חישוב אחד לפי הנפח (מחיר ליחידת נפח מטר מעוקב – מ"ק או CBM) וחישוב שני מתייחס לפי המשקל (מחיר לטון). יחס נפח הוא 1:1 כלומר החיוב יהיה לפי התעריף הגבוהה מבין המשקל או הנפח של המטען. בנוסף תצטרכו לשלם עבור טעינת המטען למכולה במדינת המקור. ועבור שירותי פריקת המטען במדינת היעד. בנוסף יש גם חיובים נוספים של המחסן בו מבוצע השירות, כמו עמלות תיעוד כניסה ויציאה, ליווי, תוספת סידור על משטחים במידה.
בשורה התחתונה: קשה להשוות, ללא חישוב כל הפרמטרים, את הכדאיות של הובלת מטען בשירות מכולה מלאה והובלה של מטען חלקי. מומלץ לקבל הצעת מחיר להובלה מדלת לדלת בכל אפשרות.
מבחינת המהירות:
לעיתים מעבר לעלות הובלה, יש חשיבות ללוחות זמנים. כיצד משווים בין זמן הובלה בשירות מכולה מלאה, לזמן הובלה בשירות מטען חלקי?
אחרי שהמכולה מוטענת על האונייה, אין הבדל אם המטען בתוכו נשלח כמטען חלקי או כמכולה, זמן ההובלה מנמל לנמל זהה עבור כל מכולה באונייה. אבל ישנם מספר גורמים אחרים המשפיעים על משך זמן ההובלה של המשלוח, אם בוחרים להוביל כמטען חלקי או מכולה.
- משך ההובלה מדלת לדלת.
מכולה מלאה בדרך כלל משונעת מהשולח לנמל במדינת המקור ומשונעת מהנמל במדינת היעד למקבל הסופי.
במקרים שנדרש להוביל למרחק גדול מהנמל את המכולות, משנעים סחורות באמצעות רכבות ומעבורת. לעיתים אין מכולות זמינות, במקרה של מטענים חלקיים משנעים במשאיות רגילות אשר להם זמינות גבוה יותר.
מטען חלקי הנשלח במכולה מועבר למסוף מטענים במדינת המקור, בו מטעינים את המטען למכולה יחד עם מטענים של לקוחות נוספים. ובמדינת היעד, פורקים את המטענים מהמכולה במסוף. טיפול נוסף בשני הקצוות, יכול להוסיף כשבוע לזמן ההעברה הכולל.
- זמן המתנה לקבלת אישור הפלגה
נכון לינואר 2022 – ענף הספנות העולמית סובל מאפקט דומינו, שכן עיכוב גורם לעיכוב נוסף, העומסים החריגים בנמלים גורמים לשיבושים במסלולי האוניות וביטולי הפלגות בצורה חריגה, התארכות זמן ההפלגה ואי עמידה בזמנים, מחסור במקום על הפלגות וחוסר בזמינות ציוד של מכולות בנמלי המוצא. יש קושי להבטיח מקום למכולה באונייה הקרובה, אם תבקשו לבצע הובלה למכולה תצטרכו להמתין בין שלושה שבועות לחודש עד שהמכולה תועמס על האונייה, אלא אם תהיו מוכנים לשלם תוספת מחיר משמעותית לזרז.
לעומת זאת הובלת מטען חלקי, גם בזמנים קשים של התקופה היום, כאשר תרצו להוביל מטען חלקי תוכלו להזמין מקום למטען ותקבלו אישור מקום לשיבוץ בהפלגה הקרובה ברוב הנתיבים. מידי פעם אפילו תמצאו משלחים שיוכלו לשבץ את המטען לפני, אם נשאר להם מקום נוסף במכולה שמפליגה קודם.
בשורה התחתונה: מבחינת המהירות מטען חלקי מהיר יותר
לדוגמא ביבוא מטען חלקי מארה"ב לישראל – נכון להיום מטען חלקי יפליג כ-2-3 שבועות לפני מכולה, כאשר המטען יגיע לישראל יתעכב עוד 3-4 ימים בהשוואה לשחרור מכולה מלאה, כך שאם אתם סופרים מהיום שבו אתם מבצעים את הזמנה ועד ליום שבו המטען שלכם יגיע אליכם, משלוח חלקי מיעדים שיש בהם ביקוש, לרוב מקדים את ההובלה במכולה בשבוע ויותר.
גורמים נוספים שיכולים להשפיע
נזקים לסחורה – משלחים מקצועיים דואגים היטב להובלת הסחורה שלכם, אך עדיין הטיפול הנוסף הכרוך במשלוח מטען חלקי, פעולות הקשורות בהעמסה ופריקה הסחורות מהמכולה במחסנים – יוצר סיכון גבוהה יותר לנזק.
חוסרים – כאשר שולחים מטען חלקי יש גם סיכון לטעות ועיכובים. לדוגמא עובד מפספס משטח במחסן, כך שהמטען לא יגיע למכולה או למשאית כמתוכנן. הטעויות האלה נדירות, אבל הן קורות מדי פעם.
מטען המכיל חומרים מסוכנים – ישנם מקרים שלא ניתן להעמיס באותה מכולה את המטען שלכם עם חומרים מסוכנים אחרים או מטען לא מסוכן.
איך ניתן לקבל את ההחלטה הטובה ביותר האם לשלוח מכולה מלאה או מטען חלקי?
כפי שהצגנו, בתקופה הנוכחית ישנם גורמים רבים המשפיעים על ההחלטה הסופית. ולא פשוט לבחור להשתמש בשירות מכולה מלאה או שירות מטענים חלקים מהסיבה הזאת. ההחלטה הראשונה שעליך לקבל, היא ליצור קשר עם משלח המומחה בשילוח מטענים.
משלח מקצועי עם ידע וניסיון מגוון בשילוח מטענים, יסייע לכם להשוות את היתרונות והחסרונות של מכולה מלאה ומטען חלקי. ויעזור לכם להחליט על המסלול וצורת ההובלה הנכונה, בהתאם לסוג הסחורה ובתאם לצרכים הייחודיים שלכם (תקציב ולוחות זמנים), ליווי צמוד של משלח מקצועי עם ניסיון רב בענף, יחסוך לכם טעויות שעולות הרבה כסף.
ייעוץ אישי תאמו פגישה ללא עלות עם אייל סלע – המומחים לשילוח בינלאומי.
שירות זה מוענק ללא עלות! לקוראי מגזין שרשרת האספקה.
צרו קשר: אייל סלע טל' נייד: 0542280300 או במייל:eyalsela1978@gmail.com
אתר: www.eyalsela.com